Jak działa kuchenka indukcyjna?

Prezentowany materiał jest efektem współpracy z serwisagdwadowice.pl

Jak działa kuchenka indukcyjna? Zasadniczo właściwości magnetyczne naczynia sprawiają, że indukowany prąd koncentruje się w pobliżu powierzchni, powodując silny efekt grzewczy. To ciepło jest odbijane przez metalurgię naczynia, które jest wykonane z materiału ferromagnetycznego. Materiały nieferromagnetyczne mają niższe pole magnetyczne i wyższy opór elektryczny, a opór ten powoduje utratę części energii. Aby osiągnąć indukcję, specjalna elektronika jest używana do pomiaru pola magnetycznego w naczyniu do gotowania.

Gotowanie indukcyjne jest popularną techniką w profesjonalnych kuchniach i europejskich domach, a technologia łapie się szybko w USA i Kanadzie. Nowe kody budowlane w Kalifornii zachęcają wszystkie nowe konstrukcje do bycia elektrycznymi. Choć przemysł paliw kopalnych sprzeciwia się temu przejściu, w najbliższej przyszłości gotowanie indukcyjne prawdopodobnie zastąpi gaz. Czym więc jest gotowanie indukcyjne? Oto kilka podstawowych szczegółów:

Indukcyjne płyty kuchenne i patelnie podgrzewają żywność za pomocą prądów elektromagnetycznych, zamiast podgrzewania palników. Z kolei przewodzenie cieplne przenosi ciepło z palnika do naczynia. Sam element grzewczy staje się ciepły dzięki przekazywaniu ciepła z patelni. W porównaniu do tradycyjnych metod gotowania, płyty indukcyjne są stosunkowo bardziej energooszczędne i zużywają mniej energii. I nie ogrzewają całej kuchni.

Indukcyjne płyty kuchenne są łatwiejsze do czyszczenia i mają niższy wskaźnik zanieczyszczenia powietrza niż konwencjonalne płyty. Mają też tendencję do gotowania żywności szybciej i dokładniej, zmniejszając prawdopodobieństwo poparzeń i pożarów kuchennych. Innym minusem jest to, że są one często głośniejsze niż konwencjonalne płyty kuchenne. Wymagają również płaskiej powierzchni, która zapobiega ich chybotaniu się. Większość modeli jest jednak wyposażona w ustawienie blokady. Jeśli element kuchenny wykryje nieprawidłowe drgania, automatycznie się wyłączy.

Płyty indukcyjne są bardziej energooszczędne niż płyty elektryczne. Elementy indukcyjne wytwarzają ciepło na patelni zamiast na powietrzu wokół garnka. W przeciwieństwie do płyt elektrycznych, energia jest przekazywana bezpośrednio do zawartości patelni, dlatego potrawy gotowane na płycie indukcyjnej są znacznie szybsze niż te przy użyciu konwencjonalnych płyt. Na płytach indukcyjnych można również gotować przedmioty z mniejszą patelnią.

Indukcyjne płyty kuchenne mają dwa podstawowe rodzaje: przenośne moduły indukcyjne i powierzchnie wbudowane. Przenośne moduły indukcyjne mają tylko jeden lub dwa elementy i montuje się je na blacie. Najlepiej nadają się one do małych kuchni, ponieważ mają tendencję do wystawania wyżej niż ich większe odpowiedniki. Jeśli nie jesteś gotowy, aby zainwestować w dodatkowe miejsce i pieniądze na naczynia indukcyjne, zawsze możesz zdecydować się na przenośny moduł indukcyjny.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top