Jak działa kuchenka elektryczna

Kuchenki elektryczne nie wytwarzają płomienia, ale wykorzystują prąd elektryczny do ogrzewania spirali, która przekazuje ciepło do naczyń. Każdy element grzewczy ma swój własny przełącznik. Włącznik na kuchence zamyka obwód pomiędzy dwoma 120-woltowymi obwodami prądu zmiennego, które zderzają się ze sobą wytwarzając ciepło. Aby uruchomić kuchenkę elektryczną, wystarczy włączyć i wyłączyć przełącznik. Będziesz potrzebował adaptera elektrycznego i gniazdka z prądem zmiennym dla swojej kuchenki.

Gdy włączysz kuchenkę elektryczną, prąd przechodzi przez przewód i przez cewkę w górnej części kuchenki. Cewka następnie ogrzewa metal, a składniki w naczyniu zaczynają gotować. Palnik zmieni kolor na pomarańczowy, wskazując, że elektryczność przekształca się w ciepło. Im wyższa temperatura, tym więcej energii będzie w stanie wytworzyć palnik. Jak zwiększyć temperaturę na piecu, płomień będzie rosnąć bigger.

Wszystkie piece elektryczne używają tych samych metod do produkcji ciepła, ale są one wykonane inaczej. Niektóre używają ciepła promieniowania do ogrzewania naczyń, podczas gdy inne używają konwekcyjnych cewek do ogrzewania powietrza wokół garnka. Ogólnie rzecz biorąc, większość ludzi woli ciepło promieniowania, ponieważ ogrzewa naczynia szybciej niż konwencjonalne cewki. Promieniowanie cieplne wygląda również ładniej i jest łatwiejsze do czyszczenia niż konwencjonalne cewki. Jeśli jednak masz szczególną potrzebę ciepła promienistego, powinieneś zdecydować się na kuchenkę elektryczną, która wykorzystuje ciepło promieniste.

Kuchenki elektryczne nie są zalecane do stosowania z wokami i innymi ciężkimi garnkami, ze względu na ich kształt. Zwykle zawierają cztery lub pięć elementów grzewczych, ale nie są zalecane do użytku z wokami i innymi ciężkimi garnkami, ze względu na ich kształt i wagę. Kuchenka elektryczna z cewką działa poprzez zamknięcie obwodu poprzez połączenie dwóch odnóg prądu zmiennego. Prąd przemieszcza się w dół nóg i zderza się ze zintegrowanym elementem elektrycznego urządzenia grzewczego. To tworzy ciepło, a emitowane ciepło pozostaje w obwodzie.

Piece elektryczne mają swoje zalety i wady. Minusem jest to, że używają urządzeń 240 V, co oznacza, że będą musiały być podłączone do dwubiegunowego wyłącznika obwodu. Także, ty potrzebujesz cięższego-gauge elektryczny kabel. Piece elektryczne muszą być również wentylowane na zewnątrz. Pomimo swoich zalet, wielu właścicieli domów uważa je za zbyt drogie. A w niektórych przypadkach, nie mają nawet linii gazowej. Tak więc, powinieneś rozważyć kuchenkę elektryczną, jeśli nie chcesz wydać dodatkowych pieniędzy na linię gazową.

Jeśli nie masz gazu w swojej kuchni, będziesz zaskoczony tym, jak bardzo lepsze może być twoje doświadczenie kulinarne z kuchenką elektryczną. Jednak przed dokonaniem zakupu upewnij się, że rozumiesz, jak działa kuchenka elektryczna. Dobry model będzie łatwy w obsłudze, ale musisz też być świadomy kosztów. Porównując cenę pieca i jakość paliwa, ważne jest, aby wybrać ten, który jest odpowiedni dla Ciebie i Twojego stylu życia. Następnie pomyśl o korzyściach i wadach każdego z nich.

Piece gazowe to dobry wybór dla osób posiadających przyłącze gazu ziemnego. Gaz ziemny jest tańszy niż elektryczność, ale musisz pamiętać, że otwarty płomień może być niewygodny w Twojej kuchni. Ponadto trudno jest wyczyścić blat kuchenki gazowej. Na szczęście możesz znaleźć porównanie kosztów energii na stronie U.S. Bureau of Labor Statistics. Możesz również dowiedzieć się więcej o tym, czego możesz się spodziewać czytając strony internetowe porównujące koszty energii.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top