Zachęcamy do zapoznania się z materiałem, który powstał przy współudziale agdex.pl
Być może słyszałeś, że temperatura lodówki powinna wynosić od 37 do 40 stopni Fahrenheita. Ale w rzeczywistości ta temperatura jest o wiele bardziej krytyczna niż mogłoby się wydawać. Idealna temperatura w lodówce jest od trzech do pięciu stopni wyższa niż temperatura otoczenia na zewnątrz. Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), idealny zakres temperatur lodówki wynosi między 40 stopni F, a ten zakres temperatur jest idealny do przechowywania prawie wszystkich rodzajów żywności.
Przy ustawianiu temperatury lodówki należy pamiętać, że cieplejsza część powinna znajdować się na górnej półce. Dzięki temu temperatura będzie utrzymywana bardziej równomiernie. Żywność o dłuższym terminie przydatności do spożycia powinna być umieszczona w drzwiach. Drzwi powinny być na tyle otwarte, aby powietrze mogło krążyć. Resztki i przekąski trzymaj na górnych półkach. Przyprawy trzymaj w drzwiach, ponieważ są one mniej wrażliwe na zmiany temperatury. Przedział na masło jest dobrym pomysłem, ponieważ pomoże utrzymać masło w niskiej temperaturze.
Możesz znaleźć przewodniki online dla konkretnych modeli lodówek. Możesz chcieć sprawdzić instrukcję obsługi swojego modelu lub zadzwonić do producenta lodówki. Tak czy inaczej, ważne jest, aby utrzymać jedzenie tak zimne, jak to możliwe. Nie zapominaj też o przestrzeganiu wskazówek producenta dotyczących umieszczania żywności w lodówce. Dzięki temu Twoje jedzenie będzie świeższe i bardziej przystępne. Ale pamiętaj, nie możesz poświęcić smaku.
Wstawiając jedzenie do lodówki, pamiętaj, że temperatura może się znacznie różnić. Idealny zakres temperatur dla lodówki to od 37degF do 40degF. Jeśli Twoja lodówka jest zbyt zimna, możesz zwiększyć temperaturę. I odwrotnie, jeśli Twoje jedzenie jest zbyt ciepłe, możesz obniżyć temperaturę. Jednak najważniejszym czynnikiem określającym temperaturę lodówki jest przepływ powietrza pomiędzy sekcjami zamrażarki i lodówki.
Drzwi lodówki to prawdopodobnie najgorętsza część urządzenia. Z tego powodu ważne jest, aby nie przechowywać w drzwiach wysoko psującej się żywności. Należą do nich surowy kurczak, resztki i produkty mleczne. Jeśli masz komorę na jajka, przechowuj je na wewnętrznej półce. W drzwiach można jednak przechowywać przyprawy, takie jak dżem i napoje w puszkach. Należy jednak unikać przechowywania w drzwiach mięsa i produktów mlecznych.
Podobne tematy