Jak prawidłowo przechowywać lodówkę

Ważne jest, aby zrozumieć, jak temperatura w lodówce zmienia się z poziomu na poziom. Najzimniej jest na dole. Środkowa półka jest nieco cieplejsza niż dolne półki, ale dolne szuflady są wciąż zimniejsze niż górne. Warzywa i produkty powinny być przechowywane na dolnej półce. Mięso, nabiał, i produkty delikatesowe powinny być przechowywane na środkowej półce, podczas gdy precooked przedmioty powinny być umieszczone na górze.

Idealna temperatura lodówki jest gdzieś pomiędzy 37degF i 40degF. Można to zobaczyć na numerowanym pokrętle na lodówce. Ogólnie rzecz biorąc, chcesz, aby lodówka pozostała na najzimniejszym ustawieniu. Jeśli jednak okaże się, że jedzenie jest zbyt zimne, należy obniżyć temperaturę do niższej, jak cztery lub pięć. Lodówki są zaprojektowane tak, aby zachować świeżość żywności na dłużej, więc upewnij się, że przeczytasz instrukcję przed zakupem jednego.

Po zakupie lodówki, musisz zdecydować, gdzie ją umieścić. Górne półki powinny być zarezerwowane dla świeżego, wkrótce zjedzonego jedzenia. Druga od góry to dobre miejsce do przechowywania już ugotowanego jedzenia. Warzywa natomiast powinny trafić do szuflady na chrupki. Uwalniają one gaz, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się żywności.

Przy wyborze miejsca, w którym umieścisz swoją lodówkę, będziesz musiał wziąć pod uwagę jej konstrukcję. Drzwi lodówki to zazwyczaj najcieplejsza część. Jest to miejsce, w którym temperatura zmienia się najbardziej, a kiedy żywność jest przechowywana w drzwiach, może się nagrzać do 59 stopni Fahrenheita (15 stopni Celsjusza). To znacznie skróci okres przydatności żywności do spożycia. Wybór miejsca dla mięsa i nabiału jest ważny.

Jeśli masz problem z określeniem miejsca, w którym należy umieścić lodówkę, sprawdź uszczelkę drzwi. Od czasu do czasu uszczelka drzwi może się rozerwać, umożliwiając ucieczkę schłodzonego powietrza. Nawet niewielkie rozdarcie może uniemożliwić prawidłowe zamknięcie lodówki. Możesz przetestować uszczelnienie drzwi, przesuwając banknot dolarowy przez drzwi bez użycia siły. Jeśli rachunek przesuwa się łatwo, to uszczelnienie jest skuteczne. Ale jeśli nie jest, rozważ zakup nowej lodówki.

Prawidłowe chłodzenie zapewnia jakość żywności i pomaga uniknąć chorób przenoszonych przez żywność. Lodówka jest nowoczesnym cudem konserwacji żywności. Odpowiednio utrzymane temperatury w lodówce mogą utrzymać żywność świeżą i bezpieczną przez dni lub tygodnie, a zamrażarka może powstrzymać rozwój bakterii przez miesiące, czasem nawet bezterminowo. Przestrzegając zalecanych temperatur, możesz zmaksymalizować żywotność swojej żywności i uniknąć marnowania jedzenia. Jeśli szukasz idealnej temperatury dla swojej lodówki, sprawdź nasze wskazówki dotyczące wyboru właściwej.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top