Ile stopni ma woda w czajniku?

Artykuł zrealizowany przy wsparciu serwisu niezawodne-ekspresy.pl

Ile stopni ma woda w czajniku, jeśli chcesz mieć idealnie zaparzoną filiżankę kawy? Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju wody, której używasz. Jeśli używasz standardowego czajnika, woda powinna mieć od 195 do 205 stopni. Czajnik z termometrem podgrzeje wodę do pożądanej temperatury szybciej niż standardowy, dlatego zawsze należy pamiętać o sprawdzeniu temperatury przed zaparzeniem.

Gdy woda zostanie podgrzana do temperatury wrzenia, usłyszysz gwizd. To nie jest para wodna, ale para wodna. Para wodna jest niewidocznym gazem, natomiast para wodna pojawia się jako mgła lub dym. Biały dym to nie para wodna, ale para wodna pojawia się jako mgła albo mgła. Jest to doskonały sposób na stwierdzenie, czy Twój czajnik się gotuje. Wystarczy uważnie słuchać. Prawdopodobnie usłyszysz ją w podstawie czajnika, gdy osiągnie taką temperaturę.

Kotła wrzenia wody zależy od ciśnienia powietrza wokół niej. Woda zaczyna wrzeć, gdy jej wewnętrzne ciśnienie pary równa się ciśnieniu atmosferycznemu. Jednakże, jeśli podgrzewasz czajnik na kuchence, będziesz generować więcej pary wodnej. To ciśnienie pary będzie próbowało osiągnąć punkt wrzenia, więc pamiętaj, aby sprawdzić temperaturę wody w czajniku, zanim zaczniesz ją gotować.

Czajniki z termostatami bimetalicznymi mają mechaniczne urządzenie, które obraca się, gdy woda osiągnie punkt wrzenia. Gdy temperatura osiągnie określony punkt, termostaty bimetaliczne obracają się do wewnątrz, co przypomina parasol. Możesz nacisnąć dźwignię z tyłu, aby wyłączyć czajnik, a prąd elektryczny zostanie bezpiecznie odcięty. Zapobiega to przegrzaniu wody.

Temperatura wody jest wartością stałą. Pojemność cieplna właściwa wody to ilość energii potrzebna do podniesienia grama materiału o jeden stopień Celsjusza. Woda ma specyficzną pojemność cieplną 4,2 J/g/degC, co czyni ją idealnym materiałem do zagotowania wody. Dla celów praktycznych, temperatura w czajniku może być łatwo monitorowana za pomocą termometru.

Dobrą zasadą, o której należy pamiętać podczas gotowania wody jest gotowanie jej w garnku z pokrywką. Jeśli zostawisz garnek na kuchence, woda będzie nadal gotować się przez kilka sekund, ale nie zaoszczędzi ci to czasu. W przeciwieństwie do tego, czajnik z pokrywką zagotuje wodę w ciągu kilku sekund, podczas gdy garnek na kuchence zajmie od dwóch do trzech minut, aby osiągnąć pożądaną temperaturę.

Gdy woda w czajniku się zagotuje, ma zazwyczaj ponad sto stopni Celsjusza. Jednak rzeczywista temperatura będzie się różnić w zależności od zanieczyszczeń w wodzie i rodzaju skóry, którą masz. Chociaż picie wrzącej wody nie jest niebezpieczne, nadal istnieje szereg zagrożeń dla zdrowia związanych z tym procesem. Na przykład ponowne zagotowanie wody z kranu spowoduje skoncentrowanie w niej substancji chemicznych i minerałów. Tak więc, nawet jeśli kupisz wodę źródlaną, może ona zawierać ślady niepożądanych chemikaliów.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top