Czy można gotować kiełbaski w czajniku elektrycznym. Po pierwsze, potrzebny będzie garnek wystarczająco duży, aby pomieścić co najmniej 2 litry wody. Upewnij się, że używasz wysokiej jakości marki. Innym sposobem na sprawdzenie temperatury wrzenia jest użycie termometru spożywczego. Więcej na temat gotowania kiełbasek w czajniku elektrycznym można przeczytać w tym artykule. Jednak nie zawsze wskazane jest gotowanie ich w czajniku elektrycznym.
Jeśli nie masz patelni lub czajnika elektrycznego, możesz użyć mikrofalówki zamiast piekarnika. Gotowanie kiełbasek zajmie nieco więcej czasu niż w przypadku kuchenki, ale dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu. Co więcej, mikrofalówka będzie bardziej wydajna i szybsza. W ten sposób możesz ugotować większą ilość kiełbasek za jednym razem. Jednak jest to ryzykowna metoda, ponieważ istnieje duże ryzyko pojawienia się bakterii. Ponadto, kuchenki mikrofalowe mogą nie być najlepszym wyborem do gotowania kiełbasek.
Pierwszym krokiem w robieniu kiełbasek jest sprawdzenie składników. Kiełbaski powinny być wykonane ze świeżego mięsa o odpowiednim stosunku chudości do tłuszczu. Możesz również zdecydować się na indyka, kurczaka lub tofu. Pamiętaj tylko, aby dokładnie umyć ręce po zmianie zadań, kichnięciu lub skorzystaniu z łazienki. Należy również upewnić się, że sprzęt kuchenny jest czysty. Wyczyść wszystkie powierzchnie, które mają kontakt z mięsem i zdezynfekuj je jedną łyżką stołową wybielacza chlorowego na galon wody. Powinieneś również rozmrozić mięso w lodówce lub chłodziarce na najniższej półce i zamarynować je przez noc w lodówce.
Jest kilka rzeczy, które powinieneś zrobić podczas gotowania kiełbasek w czajniku elektrycznym. Po pierwsze, należy wyjąć je z lodówki. Pozwoli to na ich bardziej równomierne ugotowanie i zapobiegnie pękaniu skóry. Kiełbaski muszą być również nakłuwane, aby zmniejszyć ryzyko wybuchu. Nakłuwanie zapobiegnie również przesiąkaniu soku do wody do gotowania, co zniszczy kiełbasę. Ponadto sprawi, że kiełbasa będzie mniej kwaśna i mniej soczysta.
Kiełbaski letnie można zrobić w czajniku elektrycznym. Trzeba ułożyć każde ogniwo w odległości około centymetra od siebie. Następnie dodaj do garnka kilka kawałków drewna hikorowego. Upewnij się, że woda ma co najmniej sto pięćdziesiąt stopni Fahrenheita do gotowania. Kiełbaski powinny odpoczywać przez pięć lub więcej minut przed podaniem. Po ugotowaniu umieść je w kąpieli lodowej, aby zatrzymać proces gotowania.
Ważne jest, aby pamiętać, że temperatura gotowania czajnika elektrycznego będzie się różnić. Wynika to z faktu, że jest on przeznaczony przede wszystkim do gotowania wody. Stąd temperatura wody nie będzie stała, a żywność znajdująca się wewnątrz czajnika ulegnie uszkodzeniu na skutek odkładania się wapnia i minerałów. Należy jednak postarać się, aby otwór czajnika był na tyle duży, aby zmieściły się w nim kiełbaski i inne potrawy. Jeśli nie jesteś pewien jego jakości, rozsądnie jest kupić czajnik elektryczny wykonany ze stali nierdzewnej.
Podobne tematy